![]() |
|
شماره 113- بروزرسانی: سه شنبه 17/7/1386 بازگشت به صفحه اصلی |
|
اسناد جدید:
چه گوارا بوسیله دیکتاتورهای آمریکای لاتین و با همکاری سیا بدام افتاد
خبرگزاری فرانسه برگردان :المیرا مرادی
در روزهای اخیر طی یک سند محرمانه که از طریق خبرگزاری فرانسه منتشر شده است،، فاش شد که دیکتاتورهای آمریکای لاتین در سالهای دهه 1960، هماهنگ با هم و با همکاری مامورین CIA ، «چه گوارا» مبارز مارکسیست را به دام انداختند. گرچه این اخبار در طی سالها بعد از قتل "چه گوارا" فاش شده بود، اما این اولین بار است که اسنادی که این همکاری ها را برملا می سازد، بیرون می آیند.
فردا (امروز) 9 اکتبر، مصادف با 40 مین سال مرگ دردناک ارنستو چه گوارا، مبارز اسطوره ای تاریخ معاصر است. چه گوارا در 8 اکتبر 1967 دستگیر و پس از شکنجه های وحشیانه ای که تنها طی 24 ساعت بر او رفت، روز بعد در 9 اکتبر تیرباران شد. در طی این چند ساعت دستگیری، او انواع شکنجه ها را تحمل کرد و شکنجه گران تنها جایی که نگذاشتند آثار شکنجه باقی بماند، صورتش بود که برای عکس گرفتن از جسد و برای اثبات مرگش به هوادارانش، آن قسمت را سالم باقی گذاشتند. گفته می شود که حتی دست های او را قطع کردند و برای فیدل کاسترو فرستادند، که دولت این کشور قصد داشت با نشان دادن آن سبعیت کاپیتالیست ها و امپریالیست ها را به نمایش گذارد که بعدا منصرف شد. در روزهای اخیر طی یک سند محرمانه که از طریق خبرگزاری فرانسه منتشر شده است،، فاش شد که دیکتاتورهای آمریکای لاتین در سالهای دهه 1960، هماهنگ با هم و با همکاری مامورین CIA، «چه گوارا» مبارز مارکسیست را به دام انداختند. گرچه این اخبار در طی سالها بعد از قتل "چه گوارا" فاش شده بود، اما این اولین بار است که اسنادی در این زمینه بیرون می آیند. به ترجمه خبر خبرگزاری فرانسه که از واله گرانده، بولیوی مخابره شده است، توجه فرمائید.
اسناد جدید: چه گوارا بوسیله دیکتاتورهای آمریکای لاتین و با همکاری CIA به دام افتاد!
VALLEGRANDE, Bolivia-AFP: بر مبنای يك سند سابقا محرمانه كه يك محقق در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار داد، ديكتاتورهای آمريكای لاتين در دهه 1960 در تلاش برای تعقيب و دستگيری «ارنستو چه گوارا»، انقلابی ماركسيست کوبایی-آرژانتینی هماهنگ با هم عمل كردهاند.
حتی اين همكاری بر می گردد به قبل از عمليات Condor "كوندر"، عملیاتی که طرح مخفيانه ديكتاتورهای آمريكای جنوبی در دهه 1970 برای حذف مخالفان سياسی خود در منطقه صورت گرفته بود.
يكی از خبرنگاران خبرگزاری فرانسه که نسخه ای از این سند را که به تاریخ سوم اكتبر 1966 است را مشاهده كرده نوشته است این سند حاوی گزارش رئيس سرويسهای مخفی پاراگوئه به همتای برزيلی خود در خصوص ورود « چه گوارا» به آمريكای جنوبي بوده است.
مارتين آلمادا، يك محقق پاراگوئهيی كه در سال 1992 وجود اسناد «عمليات كوندر» را افشا كرد، گفت:" اين اولين بار است كه ما نام چه گوارا را با ديكتاتورهای قبل از «عمليات كوندر» مرتبط میبينيم."
در سندی كه به خبرگزاری فرانسه نشان داده شد، آمده است: چه گوارا، Corumba كورومبا (شهری برزیلی در مرز این کشور با بوليوی) را با نام جعلی Oscar Ferreira "اسكار فری یرا" ترك كرد.
در اين سند، مقامات هشدار داده اند كه :" چه گوارا دارای ريش است و سوار بر كشتی "ويكتوريا دوس پالمارس" برای اجرای عملیاتی سحرگاه وارد خواهد شد."
آلمادا 70 ساله در دهه 1970 و در زمان ديكتاتوری ژنرال آلفردو استروسنر (1989-1954) در پاراگوئه، دستگير و شكنجه شده بود. آلمادا عامل كليدی در افشای "آرشيو ترس" بود. اين آرشيو شامل پنج تُن كاغذ مربوط به سرويس مخفی پاراگوئه بود كه پس از سرنگونی استروسنر در سال 1989 تعطيل شد و ثابت کرد كه «عمليات كوندر» وجود داشته است.
آلمادا گفت كه او اخيرا سند مربوط به «چه» را پيدا كرده است زيرا اسناد بسياری در دست دارد که هنوز کار بررسی تمامی این اسناد را به پایان نبرده است.
چه گوارا، رهبر اسطوره ای و پزشگ آرژانتينی الاصل كه برای تحقق انقلاب كوبا جنگید، معتقد بود كه برای ريشهكن كردن اختلاف طبقاتی (اجتماعی و اقتصادی) در آمريكاي لاتين نیاز به روش بکارگیری جنگ مسلحانه است. او رهبری دسته ای کوچک از مبارزان چریک در بولیوی را به مدت 11 ماه در دست داشت، و در این مدت در تلاش بود که انقلاب را در این کشور گسترش دهد، که البته با حمایت کمی در این مورد مواجه شد.
ارتش بولیوی با همکاری دو آمریکایی- کوبایی عضو سازمان جاسوسی آمریکا- CIA ، چه گوارا را در دهکده هی گوئرا دستگیر نموده و کمی بعد او را در 9 اکتبر همانسال ، در حالیکه 39 سال بیتشر نداشت، اعدام کردند.
حکومت نظامیان در برزیل از سال 1964 تا 1985، ودر بولیوی از 1964 تا 1982، در اروگوئه 1985- 1973 ، در آرژانتین از 1973-1966 و دوباره از 1983- 1976برقرار بود. در شیلی از سال 1973 تا 1990 حکومت دیکتاتوری نظامیان بر سرکار بود.
منبع: http://ca.news.yahoo.com/s/afp/071007/world/cuba_che_history_anniversary_latam گرفته از دنیای ما: http://www.donyayema.info/articles_detail.php?aid=799
|
|
فرهنگ توسعه - 1385 - لطفا مقالهها، نظرها و پیشنهادهای خود را به آدرس info@farhangetowsee.com بفرستید |